„Rappend als Elmer kan ik gevoelens onder woorden brengen die ik eerder nog niet goed begreep van mezelf. Op het podium ben ik vrij. Mijn optredens zijn een viering van raarheid. Met het publiek laat ik verwachtingen los, uiteindelijk tot in mijn witte mannenondergoed. Het is een ultiem gevoel als we massaal samen springen, zoals op Lowlands.”
Onvoorstelbaar haast dat het eerste optreden van Elmer pas een jaar geleden was. De provocerende track ‘Je Vader’ ging viraal, vooral via TikTok. Opzien baarde de rapper en producer met plaksnor en maatpak in tv-quiz De Slimste Mens. Dit jaar brak genderbender en antiheld Elmer, achter wie theatermaakster Merel Pauw (dochter van theatermaker George Houts) schuilgaat, goed door. Haar absurdistische, rauw-realistische hiphop op stuiterbeats gaan over „de ingewikkeldheid van het leven”. Elmer heeft twee EP’s uit: Nothing Ontploffing en Elmers en is op tournee met dj-hond Skipper.
„Als actrice speel ik het liefst mannenrollen. Ik voel me prettig in een niet-standaard ‘vrouwelijk’ frame. Elmer is mijn artiestenaam voor muziek. Mijn beste vriendin vond in een oud schoolschriftje een rapje van mij als MC Elmer. Een teken, dacht ik.”
„Een transformatie? Eigenlijk niet. Ik bén Elmer, met snor en pak creëer ik de theatrale context. Maar ik wil weg blijven van een typetje, een gimmick zijn. De muziekwereld heeft andere regels. Een act wordt niet gepikt, denk ik. Je wilt je kunnen verbinden aan een artiest, een persoonlijke relatie voelen. Het is balanceren dus.
„Dat is ook een van de redenen waarom ik mijn snor ga loslaten. Aankomende zomer zit-ie er nog, maar vanaf een nieuw album en clubtour gaat dat veranderen. Ik wil het liefst een artiest zijn waarbij je blijft denken: wat gaat die nou weer doen?
„Als Elmer kan ik rare shit omarmen. Meerdere Elmers zijn. Ik hou van de neppe wereld van stripboeken, tekenfilms, sciencefiction. Elmer woont op Instagram in een poppenhuis waarin ik via een greenscreen geëdit ben. Ik moest huilen toen ik het terugzag. Zó wil ik leven, met Skipper de sidekick in een kleurrijke wereld.
„Ik hou van absurde, humoristische kunst met een flink meta-gehalte. Dat mis ik soms in de Nederlandse popmuziek, al heeft De Jeugd van Tegenwoordig – ik ging in mijn jeugd veel naar hun concerten – dat lang gedaan. Tegenwoordig zie ik absurditeit vaak vertaald worden naar ironie. Daar ben ik niet zo geïnteresseerd in. Dat je er ‘boven staat’ en het zogenaamd allemaal door hebt, schept afstand naar je publiek. Absurditeit is voor mij persoonlijker.
„Grillig ben ik wel. Het ene moment ingeleefd over een pijnlijk thema rappen en in tranen uitbarsten. En dan het andere moment een praatje, grapje en bám, weer door. Ik vlieg alle kanten op. Kwetsbaar kan ik denken: waarom heb ik zo’n kinderachtige Sesamstraat-wereld gecreëerd? Hoe gaat iemand me ooit serieus nemen als rapper? Maar de meeste mensen voelen mijn oprechtheid wel in de toch zware thema’s die ik bespreek. Wie het niet begrijpt vindt het ‘woke-gedoe’.
„Met beste vriend Steven Ivo bouw ik intuïtief aan sounds, van springerige synths tot gekke samples. Ik ben fan van de electrofunk van Mr. Oizo en Siriusmo. Mijn liefde voor hiphop is ontstaan door Gorillaz, in hun fictieve wereld kwam alles samen. Queerhiphop is in Nederland nog klein, maar het onthaal is warm. Ik word gezien als feminist in de muziekwereld. Graag! De feministen in de muziek, kijk naar Froukje, S10 of Sophie Straat, doen op dit moment de vetste dingen.”